Wat maakt mijn werkwijze eigenlijk zo uniek? Op basis van de filosofische fundamenten probeer ik een authentieke tekst te schrijven die toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Met een boodschap die écht aankomt.
Het proces dat ik hanteer, noem ik het Socratisch Gesprek, afgeleid van de methode van de filosoof Socrates. Hij wilde met zijn methode dichter bij de waarheid komen, terwijl ik dichter bij de essentie van de tekst wil komen. Hoe ik dat doe?
Bij elke opdracht neem ik een diepte-interview af, waarin ik probeer de opdrachtgever zo goed als mogelijk te leren kennen. Dit is een essentieel onderdeel in het schrijven van een authentieke tekst. Ik stel allemaal verschillende vragen aan de opdrachtgever, over de opdracht, de boodschap en zijn of haar persoonlijkheid. Deze methode werkt niet alleen op mensen, maar ook bij organisaties. Zij hebben immers ook kernwaarden die centraal staan.
Ik reflecteer op de gedachten achter de opdracht en de essentie van de tekst die moet worden geschreven. Wat is de kern van de tekst? Waarom wil je deze tekst maken? Wat zijn jouw normen en waarden? Waarom is de tekst zo belangrijk? Op het moment dat de antwoorden niet duidelijk genoeg zijn, vraag ik door. Op die manier komen we in het gesprek tot de essentie, met het einddoel om die essentie zo duidelijk mogelijk op papier te krijgen.
Als ik de tekst schrijf, denk ik continu na over hoe de tekst overkomt, of zinnen onduidelijk zijn, of woorden te abstract en onpersoonlijk zijn. Deze werkwijze zorgt ervoor dat er een authentieke tekst wordt geschreven met een heldere boodschap die aankomt.
Het Socratisch Gesprek is, naar mijn ervaring met klanten, op zichzelf al een meerwaarde. Opdrachtgevers hebben een eerlijke en directe gesprekspartner om mee van gedachten te wisselen. Als tekstschrijver heb ik geen ander belang dan het doel om een authentieke tekst te creëren. Dit zorgt voor een veilige omgeving, waarin mensen eerlijk en kwetsbaar kunnen zijn.